Reply
Honored Resident
Rafale Kamachi
Posts: 7
0 Kudos

Maya - Mesh rigged but does not attach in SL

Hello everyone,

I have rigged my mesh skirt and it animates fine in Maya but when I upload it in SL and wear it, it attaches to the hand rather than the pelvis.

Anybody could help?

Best

Honored Resident
tomm Pye
Posts: 9

Re: Maya - Mesh rigged but does not attach in SL

Reply to Rafale Kamachi - view message

I used to have the same effect on my mesh upload.

Did you put weights on it after rigging? That will solve your problem;

I've learned to do this in Blender 2.5 . Its not that hard.

Honored Resident
Relapse Gauntley
Posts: 25
0 Kudos

Re: Maya - Mesh rigged but does not attach in SL

Reply to Rafale Kamachi - view message

Just attach it to your pelvis rather then hand?

Honored Resident
Fizz Savira
Posts: 95

Re: Maya - Mesh rigged but does not attach in SL

[ Edited ]

Reply to Rafale Kamachi - view message

In order for the mesh to be wearable, during the upload you need to check the "Skin Weights" check box. For that to work, when you export your mesh from whatever program you use (I only know blender, sorry), it must have the various vertex groups assigned that match those in the default avatar file (again, I know about avatar.blend).

If some of the vertex groups are missing, the upload will not work correctly. To see which ones might be missing, enable the debug console. When I was first doing this, the mFootLeft and mFootRight vertex groups were missing. By creating empty groups for those (which are unused by the viewer) my uploads started working correctly.

Hope this helps!

 

Honored Resident
Rafale Kamachi
Posts: 7
0 Kudos

Re: Maya - Mesh rigged but does not attach in SL

Reply to Fizz Savira - view message

Thank you for the skin weight input. It works now. /me blows kisses to you all and goes back to happy creation :-)))))