Jump to content
  • Avatarınızın görünümünü kontrol etme


    Diğer dillerde

    Second Life'ta avatarlara giriş

     Avatarınız,  Second Life dünyasındaki temsilcinizdir.  Avatarınızı kontrol ederek, Second Life dünyasını keşfedebilir, bu dünyayla etkileşime geçebilir ve Second Life kullanıcıları tarafından kontrol edilen diğer avatarlarla iletişim kurabilirsiniz.

    Avatarlar, sizi temsil ettiği için, önemli bir kendini ifade etme biçimidir ve Second Life'a katılan pek çok yeni kullanıcının yapmak istediği ilk şey avatarının görünümünü özelleştirmektir.  Görünümünüzü özelleştirmek için pek çok seçeneğiniz vardır, ayrıca kullanıcılar tarafından tasarlanmış vücut şekilleri, kıyafetler, makyaj, saç stilleri, aksesuarlar ve hatta tüm avatarlardan oluşan devasa bir pazaryeri bulunur.  Bu makale, kendinizin ve avatarınızın gururla taşıyacağı stili bulma yolunda atacağınız ilk adımlarda size yardımcı olacaktır.

    Hazır avatarlardan birini seçmek için Avatar Seçici'nin kullanılması

    Second Life'ın düzenleme araçlarına henüz alışamadıysanız ya da özel bir avatar satın almak için vaktiniz yoksa, Avatar Seçici yüksek kaliteli, profesyonelce tasarlanmış bir avatar modeli seçmek için çok kolay bir arayüz sunar.  Bu avatarlar Second Life'ın yapımcısı Linden Lab tarafından ücretsiz olarak sunulur ve dilediğiniz zaman dilediğiniz sayıda avatarı deneyebilirsiniz.  Bu hazır avatarlardan birini kullanmak için, aşağıdaki adımları izleyin:

    1. Second Life penceresindeki üst menü çubuğunda Ben > Bir avatar seç öğesini seçin.
    2. Açılan Bir Avatar Seç penceresinde, bir kategorideki avatarların önizlemesini görmek için o kategorinin sekmesine tıklayın.  Bu sayfanın hazırlandığı anda mevcut olan kategoriler şunlardı: İnsanlarVampirler ve Klasik.
    3. Bir avatarı hemen giymek için istediğiniz avatarın resmine tıklayın.

    avatar picker.png

    Özel animasyon geçersiz kılma öğeleri ve hazır avatarlar

    Avatar Seçici'deki bazı avatarlarda bir komut dosyalı aksesuar kullanılır ve animasyon geçersiz kılma öğesi (kısaca AO) adı verilen bu aksesuar Second Life'ın hareket, oturma ve hareketsiz durma ile ilgili varsayılan avatar animasyonlarını değiştirmeye yarar.  Çoğu durumda, bu aksesuar ile etkileşime girmeniz gerekmeyecektir; bu, avatarınızın göğüs aksesuar noktasına eklenen gizli bir küçük küptür ve avatarınızın animasyonlarını otomatik olarak geçersiz kılar.

    Avatarınızı yeni giysiler ve aksesuarlar ile özelleştirmeye başladığınızda, yeni bir aksesuarın avatarınızın göğüs aksesuar noktasındaki AO öğesinin yerini aldığını görebilirsiniz; bu durumda, avatarınız Second Life'ın varsayılan animasyonlarını kullanmaya geri dönecektir.

    Ayrıca, Second Life'ın birçok satıcısının birinden, tek olarak veya büyük bir parçası olarak, bir üçüncü taraf AO öğesi edinebilirsiniz.  Avatarınıza birden çok animasyon geçersiz kılma öğesi eklenmiş ise, bunlara ait komut dosyaları ve animasyonlar çakışabilir ve avatarınızın istenmeyen şekillerde hareket etmesine neden olabilir.  

    Bir üçüncü taraf AO öğesini veya Second Life'ın varsayılan animasyonlarını kullanmayı tercih ederseniz, aşağıdakileri yaparak bir hazır avatarın AO öğesini kaldırabilirsiniz:

    1. Second Life Görüntüleyicisinde Görünüm düğmesine tıklayın.
    2. Beliren Görünüm penceresinde Giyilen sekmesine tıklayın.
    3. Seçtiğiniz avatara bağlı olarak farklı biçimde adlandırılacak olan AO aksesuarını listede bulun.  Şunlarla adlandırılmış olabilir: Animasyon Geçersiz Kılma Öğesi - KadınAnimasyon Geçersiz Kılma Öğesi - Erkek veya Animasyon Geçersiz Kılma Öğesi - Zombi.
    4. AO öğesini kaldırmak için, animasyon geçersiz kılma öğesinin adına sağ tıklayın ve Ayır'ı seçin.


    Klasik stil bir avatarın özelleştirilmesi

    Second Life'ta "klasik" bir avatarın özelleştirilmesinin diğer avatar tiplerinin özelleştirilmesinden biraz daha farklı işlediğini bilmek önemlidir.  Klasik bir avatar; yerleşik vücut parçası kaydırıcıları, doku temelli giysi ve avatar aksesuarlarının bir kombinasyonu kullanılarak oluşturulmuş ve özelleştirilmiş insanımsı bir avatardır.  Klasik avatarlar avatarınızın görünümünün ayrıntıları üzerinde daha çok kontrol sahibi olmanızı sağlar, ancak ağ stili giydirme veya normal ve speküler eşleştirme gibi bilgisayar grafikleri teknolojisindeki son gelişmelerden yararlanabilecek şekilde tasarlanmamıştır.

    Klasik bir avatarın pek çok parçasının ve özelliğinin nasıl düzenlenebileceğine ilişkin ayrıntılı bilgiler için, Klasik stil bir avatarın özelleştirilmesi adlı makaleye bakın.

    Customizing a classic avatar.png

     

    Ağ stili giydirilmiş avatarları anlama ve özelleştirme

    "Klasik" avatarlara ek olarak, yepyeni ağ stili giydirilmiş pek çok avatardan birini seçme seçeneğine de sahipsiniz. Klasik bir avatarın iskeletinin üstüne aksesuar olarak giyilen ve onun üzerini kaplayan özelleştirilmiş 3B ağ karakter modeli de bu avatarlardandır.  Klasik avatarlar bir alfa maskesi ile gizlenirken, yüklenen 3B model, klasik avatarın eklemlerini ve animasyonlarını kullanmaya devam eder.

    Bu avatar tipi, 3B içerik yaratıcılarının Maya veya Blender gibi üçüncü taraf araçlarda modeller tasarlamalarına olanak vererek en yeni grafik güncellemelerinin avantajlarını Second Life'a taşımalarını ve yüksek ayrıntılı insan ve insan dışı yaratık avatar biçimleri oluşturmalarını sağlar.  Ancak, gizli bir klasik avatarın üstünü örten bir katman yapısında oldukları için, ağ stili avatarlar klasik avatarlar için yapılmış doku temelli giysileri giyemez.  Ağ stili avatarların, orijinal olarak klasik avatarlar için tasarlanmış aksesuarlarla veya animasyonlarla etkileşimi de zordur; uygun giysileri bulma konusunda yardım için bkz. Avatarınıza uygun giysiler satın alma.

    customizing a rigged avatar.png

    Second Life Pazaryeri'nden ağ stili giydirilmiş bir avatar alma

    Ağ stili avatarlar farklı içerik yaratıcıları tarafından tasarlandıkları için, ağ stili bir avatarın alınması ve giyilmesi de satıcıdan satıcıya büyük farklılık gösterir. Genel bir senaryo şu şekilde gerçekleşir:

    1. Second Life Pazaryeri'ni ziyaret edin ve ağ stili bir avatar satın alın.  İzinler'in alt kısmında ekranın sağında "Mesh: 100% Mesh" (Ağ: %100 Ağ) ifadesi yer aldığından emin olun.
    2. Satın aldığınız avatar bir kutuda geliyorsa, Kutuların açılması makalesinde açıklandığı şekilde kutuyu açıp paketi çıkarın.  Satın aldığınız avatar kutuda değilse, bu adımı atlayın.
    3. Satın aldığınız avatarı içeren envanterde yeni klasörü bulun ve ekli not kartlarını okuyun.  Çoğu satıcı avatarlarının nasıl doğru bir şekilde giyileceği, özelleştirileceği ve kullanılacağı ile ilgili talimatlar ekler.
    4. Talimat eklenmemiş ise, klasöre sağ tıklayın ve Mevcut Dış Görünümü Değiştir'i seçin.  Bu, avatarınızın giydiği tüm aksesuarları kaldırır ve avatarınızın tüm parçalarının klasörün tüm içeriğiyle değiştirilmesini sağlar.

      Ağ stili avatarların çoğunun birbiri yerine kullanılabilen, aynı anda giyilmemesi gereken parçalar içerdiğini unutmayın. Bu yüzden, Mevcut Dış Görünümü Değiştir seçeneğini kullandığınızda çift aksesuarları elle kaldırmanız gerekebilir.
    KBtip.png İpucu: Avatarınızda yaptığınız değişikliklerden memnun olmadığınız anda, Avatar Seçici'den yeni bir varsayılan avatar seçerek baştan başlayabilirsiniz.



    User Feedback


    There are no comments to display.


×
×
  • Create New...