Jump to content
  • Arazi satın alma


    ⚠️ Bu bölümün çevirileri halen devam ediyor. En güncel bilgiler için lütfen Bilgi Tabanı'nındaki bu bölümün İngilizce versiyonunu inceleyin. Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.

    Diğer dillerde

    Genel Bakış

    Neden arazi satın almalısınız?

    Arazi sahibi olmak Second Life'daki en heyecan verici ve ödüllendirici deneyimlerden biri olabilir.  Bir arazi sahibi olduğunuzda, Second Life topluluğunun gerçek bir parçası olursunuz; SL dünyasında bir takım şeyler oluşturabilir ve bunları elinizde tutabilirsiniz, geri döndüğünüzde bunlar sizi bekliyor olur.

    Sahip olduğunuz arazi, istediğiniz şekilde özelleştirebileceğiniz bir alan ve eserlerinizin hayat bulabileceği bir tuvaldir. Second Life'da arazi, evim diyebileceğiniz, vakit geçirmek için arkadaşlarınızı davet edebileceğiniz, etkinlikler düzenleyebileceğiniz ve başka şeyler yapabileceğiniz bir alandır. Elbiseler, aksesuarlar ve arabalar gibi Second Life'da satın aldığınız çoğu sanal öğeyi istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Ama bir ev, bir bahçe veya tüm bir orman satın alırsanız, bunu koymak için bir yere ihtiyacınız olacak: kendi arazi parseliniz!

    Arazi türleri

    800px-Land-units.jpg

    Arazi nasıl satın alınır?

    Arazi satın almanın birkaç yolu vardır:

    • Özel hesap sahibiyseniz, anakarada bir parsel satın alın.  Bir özel hesap ile birlikte bir ücretsiz Linden Evi kazanın; bu, arazi mülkiyeti için harika bir başlangıçtır. Daha fazla bilgi edinmek için, bkz. Linden Evleri .
    • Tüm bir bölge (bir özel ada) satın alın.  

    Arazi satın almak yerine, arazi kiralayabilirsiniz:

    Anakarada arazi satın alma

    Linden Lab genellikle anakara üzerindeki arazileri doğrudan satışa çıkarmaz. Ancak, Linden Lab'dan anakara üzerinde parsel edinebileceğiniz iki özel durum vardır: 

    • Açık Artırmalar: Linden Lab düzenli olarak Second Life Arazi Açık Artırmaları aracılığıyla anakaradaki parselleri açık artırma ile satar.  Anakarada sahip olunan bir arazi arazi kullanım ücretine tabidir (katman ücreti olarak da bilinir); bu, özel üyeliğe ek olarak alınan aylık bir ücrettir.
    • Terk edilmiş arazi:  Bazı özel durumlarda, Linden Lab terk edilmiş anakara parsellerini tekil Sakinlere satar. Daha fazla bilgi edinmek için, bkz. Terk edilmiş arazi.  Diğer Sakinlerden arazi satın alabileceğinizi ve kendinize ait tüm bir bölge istiyorsanız, Arazi Mağazasından bir Özel Bölge satın alabileceğinizi unutmayın.

    Vali Linden'in sahip olduğu "Korunmuş Arazi" adını taşıyan arazi için genellikle  yer şekillendirme yapılmaz veya bu arazi Sakinlere satılmaz.

    Gereklilikler

    Second Life'da anakara arazisi satın almak için, özel bir hesaba sahip olmanız, güncel ödeme bilgilerinizin kayıtlı olması ve hesabınızla ilgili bir sorun olmaması gerekir. Ayrıca, temiz bir disipline kaydına sahip olmanız gerekebilir.

    Bir özel hesap sahibi olarak, 1024 metrekare katmana sahipsiniz, başka bir deyişle, başlangıçta 1024 metrekare alana sahip olma imkanınız bulunuyor.  Daha fazla bilgi edinmek için, bkz. Arazi katmanı.  Bir özel hesap ayrıca başka birçok avantaj sağlar.  Daha fazla bilgi edinmek için, bkz. Özel üyelik.

    Özel Bölgeler Satın Alma

    Bir özel bölge 256m x 256m alana sahip bir sanal arazi parçasıdır. Bölgeler tek bir sunucu üzerinde çalışır ve anakara parsel sahiplerine sunulan kontrol imkanlarının ötesinde özel imkanlara sahiptir.

    Daha fazla bilgi edinmek için bkz.:

    Gereklilikler

    Bir Özel Bölge satın almakla, başlangıç kurulum ücretini ve ayrıca bölgeye sahip olduğunuz sürece aylık hizmet ücretlerini ödemeyi kabul ediyorsunuz. Ayrıca, siparişinizi iptal etmeniz durumunda, yeniden stoklama ücretini ödemeyi kabul ediyorsunuz.  Siparişiniz tamamlandığında sizden kurulum ücreti alınır. Aylık ücretler, alımı tamamladığınız tarihten 30 gün sonra başlar.

    Prosedür

    İstediğiniz araziyi bulduğunuzda, bu araziyi satın almak kolaydır:

    1. Satın almak istediğiniz parsele sağ tıklayın.
    2. Arazi Hakkında'yı seçin.
    3. Arazi Satın Al düğmesine tıklayın.
    4. Satın alma bilgilerini gözden geçirin.
    5. Tamam'a tıklayın.

    İlave ipuçları

    Aşağıdaki ipuçları yardımıyla araziyi akıllıca ve güvenli bir şekilde satın alabilirsiniz:

    • Tam olarak ne satın aldığınızı bildiğinize emin olun! Parsel sınır çizgileri arasında geçiş yapmak için klavyenizde Ctrl-Alt-Shift-Ptuşlarına basın.
    • Arazinin Alan ölçümünü size metrekare olarak gösteren Arazi Hakkında penceresini açmak için parsele sağ tıklayın.
    • Nesnelerin satışa dahil edilip edilmediğini görmek için Arazi Hakkında penceresinin Genel sekmesine bakın.
    • Arazi Hakkında penceresinin Nesneler sekmesinde Parsel arazi kapasitesi girdisini kontrol edin. Burada, yeni nesneler girme izni durdurulana kadar arazinin ne kadar arazi etkisini destekleyebileceği gösterilir.
    Önemli: Eğer henüz araziye sahip değilseniz, Bölge kapasitesi girdisi elde edeceğiniz nesne kullanımının bir ölçüsü değildir!
    • Gelişmiş menü aktifse, mülk üzerinde arazinin geri kalanıyla birlikte farkında olmadan satın aldığınız gizli bir "delik" olmadığından emin olmak için, klavyenizde Ctrl-Alt-Shift-1 tuşlarına basarak nesneleri gizlemeyi deneyin.
    • Arazinizin genel şeklinden memnun olduğunuza emin olun. Second Life'da çoğu arazi orijinal konumunun sadece 4m yukarısına veya altına hareket ettirilebilir ve arazinin önceki sahibi bu limite zaten ulaşmış olabilir. 

    Arazi katmanı

    Arazi katmanı (genellikle sadece "katman" olarak anılır), Second Life arazi mülkiyetinin temel bir kavramıdır. "Katman" anakarada sahip olabileceğiniz maksimum arazi miktarını ifade eder; metrekare (m2) cinsinden ölçülür.  Özel bir hesap 1024m2 katman içerir, bunu ücretsiz bir Linden Evi için kullanabilirsiniz. Dolayısıyla, herhangi birinin sahip olabileceği minimum katman 1024m2'dir. 

    Not: Katman arazinin kendisi değildir . Bu, sizin araziye sahip olmakla ilgili potansiyel kapasitenizi gösterir.

    "Kullanılabilir katman" veya "serbest katman" (burada "serbest", "kalan" demektir, "ücretsiz" anlamına gelmez) sahip olabileceğiniz kalan, potansiyel araziyi tanımlar; zaten sahip olduğunuz araziyi hesaba katmaz. Örneğin, "Katmanım 1024m2'dir. 256m2'lik bir parsele sahibim, bu nedenle 768m2'lik serbest katmana sahibim. Eğer 384m2'lik bir parsel satın alırsam, sonuçta elimde 384m2'lik kullanılabilir katman kalır."

    Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz: her bir arazi parseli Lego misali bir yapı taşıdır (daha büyük parseller daha büyük yapı taşlarıdır), katman ise bir kutudur. Arazi satın almak "kutuyu yapı taşları ile doldurmaktır".

    Örnek

    Örneğin, "5.120m2'lik kullanılabilir katmana" sahipseniz, özel hesapla birlikte gelen 1024m2'lik katman + 4.096m2 ilave katman seviyesi ile toplam alanı 5.120m2'ye kadar çıkabilen herhangi bir arazi parselleri kombinasyonuna sahip olabilirsiniz. Dolayısıyla, 1.024m2'lik bir parsel + 2.048m2'lik bir parsel + başka bir 2.048m2'lik parsele sahip olduğunuzda, toplamı 5.120m2 yapar, bu da katmanınızı tamamen doldurur.

    Arazi kullanım ücretleri

    Daha fazla araziye ihtiyacınız varsa, yükseltme yapmalısınız. Katman seviyenizi güncellemek için Arazi Kullanım Ücretleri sayfasını kullanın. Daha yüksek bir katmana yükseltme yaptığınızda, arazi kullanım ücretleriniz artar, buna karşılık daha büyük bir "yapı taşları kutusu" sahibi olursunuz. Katman seviyenizi artırmaya bazen "katman yükseltme" denilir. Bir arazi parseli satın alırken bu alımın katmanınızı artırıp artırmayacağı size bildirilir.

    Katman arazi kullanım ücretleri ile ilişkilidir, ancak aynı şey değildir. Katman için arazi kullanım ücretleri ödersiniz. Katman Linden doları gibi bir para birimi değildir. Bazı deneyimli Sakinler bu terimi yanlış kullandığından, yeni arazi sahiplerinin bu terimi anlaması özellikle önemlidir. "Katman için ödeme yapıyorum" veya "Katman ücretleri ödüyorum" demek doğrudur, ancak "Katman ödüyorum" demek yanlıştır

    Arazi kullanım ücretlerinizi ve arazinizi yönetmek için Second Life hesap özetinizde oturum açın. Arazi kullanım katmanları ve ücretlendirme Arazi Kullanım Ücretleri sayfasında gösterilmektedir.

    İlk tam bölgeden sonraki her katman, yarım bölge başına 97,50 USD fiyatla yarım bölgelik artışlarla tahsis edilir. Anakarada bir tam bölgenin ötesinde yükseltme yaptığınızda, arazi kullanım ücretlerinizde daha yüksek bir seviye görünür. Eğer araziyi satar ve bir tam bölge veya altında bir katmana geri dönerseniz, sistem katmanınızı otomatik olarak düşürür.

    Not: Özel Bölge (ada) ücretleri ayrı olarak alınır ve bunlar arazi katmanı seviyenizi etkilemez.

    İstisnalar

    Yukarıda belirtilen genel kurallarla ilgili aşağıdaki istisnalara dikkat edin:

    • Özel bir gayrimenkule sahip olabilirsiniz, ancak anakarada bir katmanınız olmayabilir.
    • Grup arazisi %10 bonus katman kazanır. Daha fazla bilgi edinmek için, bkz. Grup arazisi .
    • Sakin mülkiyetindeki bazı özel gayrimenkullerin kendi bağımsız katman sistemleri vardır; bunlar Linden Lab'ın arazi kullanım ücretlerinin bir parçası değildir.  Eğer bu tür bir gayrimenkulden kiralama yapıyorsanız, yardım için doğrudan mülk sahibi veya başka bir uygun Sakin ile iletişime geçin.

    Satın alınacak arazi bulma

    SL Dünyası içerisindeki Arama aracı sayesinde emlak kayıtlarını içeren kapsamlı bir veritabanına göz atabilir ve buradaki kayıtları filtreleyebilirsiniz. Şu adımları takip etmeniz yeterlidir:

    1. Görüntüleyicide, Dünya > Arama tercihini seçin.
    2. Second Life Arama penceresinin üst kısmındaki açılır menüden Arazi ve Kiralık tercihini seçin. Anahtar kelimeye göre arama yapabilir veya Arama alanını boş bırakabilirsiniz.
    3. Arama seçeneğine tıklayın. Seri emlak ilanları içeren bir liste görünür.
    4. Sol sütunda Satılık tercihini seçin.
    5. İsterseniz, Alan ve Fiyat alanlarını özelleştirerek ve Tür açılır menüsünde ne tür bir arazi satın almak istediğinizi belirterek sonuçlarınızı filtreleyebilirsiniz. Filtreler listeleri otomatik olarak günceller.
    6. Daha fazla ayrıntı görmek için ilgili listeye tıklayın. İlginizi çeken bir mülk gördüğünüzde, bu mülkü incelemek için Işınla seçeneğine tıklayın!
    İpucu: Anakarada yakınlarda bir arazi mi arıyorsunuz? Haritayı açmak için Dünya > Dünya Haritası tercihini seçin, sonra Satılık Arazi onay kutusunu işaretleyin. Civardaki satılık araziler haritada vurgulanır.

    Second Life Açık Artırmaları en yüksek teklifi verene satılacak parselleri de listeler. Açık artırma parselleri hem Linden Doları (L$) hem de ABD doları (USD$) üzerinden satılabilir.

    Özel Bölgelerde arazi satışı

    Bir Özel Bölgede arazi satın almanın ve satmanın usulü anakaradaki sürece çok benzer. Ancak, bir Özel Bölgede arazi ile ilgili işlem yapan alıcıların ve satıcıların dikkate alması gereken birkaç temel fark vardır.

    Benzerlikler

    Farklar

    • Özel Bölgelerdeki parseller sözleşmeler ile yönetilir. Bir sözleşme, Özel Bölgenin sahibi tarafından tanımlanan ve araziyi satın almadan önce kabul etmeniz gereken bir tür anlaşmadır. Bir sözleşme yerel tema, kira ücretleri, mimari düzenlemeler ve davranış kuralları gibi ayrıntıları özetleyebilir.
    • Bir Özel Bölgede satın alınan arazi, arazi kullanım katmanınızdan düşülmez; ancak bu arazinin sahibi, araziyi kullanmaya devam etmeniz durumunda sizden bir ücret isteyebilir.
    • Özel Bölge sahibi, bir Özel Bölgedeki parselinizden sizi istediği zaman çıkartabilir. Özel Bölge sahipleri gayrimenkulleri üzerinde mutlak karar yetkisine sahiptir ve istedikleri zaman arazilerini geri alabilirler. Parselinizi satın almadan önce bölgenizin sözleşmesindeki kullanım şartlarını dikkatle okumayı ihmal etmeyin.
    • Özel Bölge sahipleri aşağıdakilere benzer bölge erişim seçenekleri içeren Bölge/Gayrimenkul penceresini  kullanma hakkına sahiptir:
      • Ödeme durumuna göre Sakinlerin erişiminin kısıtlanması
      • Bölge erişkinliği Parcel_lght_G.png Genel, Parcel_lght_M.png Orta veya Parcel_lght_A.png Yetişkin olarak ayarlanabilir
    İpucu: Eğer bir bölge sahibi bölgesinin erişkinlik ayarını değiştirirse, bu durum kimlerin parselinize erişebileceğini ve buradan hazırlanan arama listelerini görebileceğini etkileyebilir. Parsel ayarlarınızda veya erişiminizde herhangi bir sorun yaşanmaması için bölge sözleşmesini okuyun ve bölge sahibiyle (veya uygun durumlarda gayrimenkul yöneticisiyle) iletişime geçin.

    Arazi nesnesi kapasitesi

    Bir bölgede var olabilecek nesnelerin (temel öğelerin) sayısı teknolojik kısıtlamalardan ötürü sınırlıdır.  Örgü nesneleri ile ilgili hesaplama farklıdır. Daha fazla bilgi edinmek için, bkz. Arazi etkisini hesaplama. 

    Genel Bakış

    256m x 256m (65536 metrekare) alana sahip her bir bölge 15.000 değerinde bir arazi kapasitesini destekler. Eşit olarak bölündüğünde, bu, her bölgenin metrekare başına yaklaşık 0,229 değerinde bir kapasiteye sahip olduğu anlamına gelir. Pratik açıdan, bu, 512 metrekarelik bir parselin 117 değerine kadar bir kapasiteyi destekleyebileceği, 1024 metrekarelik bir parselin 234 değerine kadar bir kapasiteyi destekleyebileceği vs. anlamına gelir.

    Bir bölgede birden fazla parsel

    Aynı bölgede aynı sahibe (veya gruba) ait olan tüm parseller aynı arazi kapasitesini paylaşır.  Bunun, Arazi Hakkında penceresinde Bölge kapasitesi olarak temsil edildiğini görebilirsiniz. Bu şekilde, Parsel arazi etkisi sayısı Parsel arazi kapasitesi sayısından yüksek olabilir.

    Arazi Hakkında penceresini görüntülemek için, bir parselde durun ve Dünya > Arazi Hakkında tercihini seçin. Arazideki nesneler hakkında bilgi edinmek için, Arazi Hakkında penceresinde Nesneler sekmesini seçin.

    Araçlar ve parsel limitleri

    Seçilen / üzerinde oturulan nesneler, Parsel arazi kapasitesi değerinden düşülmez. Bu sayede, araçlar, başka şekilde bunları desteklemeyebilecek parsellerden serbestçe geçebilir. Parsel ayarlarından bağımsız olarak, bir Bölgenin sadece 15.000 nesneyi destekleyebileceğini unutmayın; bir Bölge doluysa, bu bölgeye bir araç sokamazsınız.

    Nesne bonusu faktörü

    Özel Bölgelerde, bölge sahibi, her bir parselin arazi kapasitesini artırmak için bir Nesne Bonusu belirleyebilir. Bu ayar, her bir parselin destekleyebileceği kapasite sayısını Bonus Faktörü oranında katlar. Bunun Bölge tarafından desteklenen maksimum kapasiteyi artırmadığının bilinmesi önemlidir; başka bir ifadeyle, Bölgedeki parsellerin tümü listelenen maksimum kapasitelerine ulaşamayacaktır.




    User Feedback


    There are no comments to display.


×
×
  • Create New...