Jump to content
Sign in to follow this  
Conifer Dada

2.7 Beta Viewer.

You are about to reply to a thread that has been inactive for 3327 days.

Please take a moment to consider if this thread is worth bumping.

Recommended Posts

While in-world I got a message pop-up stating that the 2.7 Beta viewer is available, so I logged out and downloaded it.

The main feature is that shadows can be enabled easily on the Preferences / Graphics menu instead of playing about with debug settings as before.  I tried this and the shadows appeared nicely.  You can also enable 'depth of field' - that worked too.  Both these caused quite a bit of lag, as might be expected, but shadows should be good for doing SL snapshots.

The viewer also does shadows from local lights but on our computer those functions are greyed out, so I couldn't try them.

The main bug, for me, when shadows are enabled, is that 'shiny' stops working.  

What has anyone else found with Viewer 2.7 Beta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Conifer. To be honest i didin't know that 2.7 Beta was available so i haven't tried it yet. The new feature with shadows hears interesting although i prefer to have them disabled. Of course both features you reported would be great for snapshots. On the other side last 2 days i am trying the Viewer 2-6-9-230635_ProjectViewer-Search but i can't say that i was impressed with the changes in Search.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Conifer Dada wrote:

The main bug, for me, when shadows are enabled, is that 'shiny' stops working.  

This is the general conception, but take a closer look.

Shiny along with the general rendering is much more natural now

See this link

Share this post


Link to post
Share on other sites


Dora Gustafson wrote:


Conifer Dada wrote:

The main bug, for me, when shadows are enabled, is that 'shiny' stops working.  

This is the general conception, but take a closer look.

Shiny along with the general rendering is much more natural now

See

The reason for this misconception is that the old shiny made things look like chrome where as the new shiny makes things look shiny. Since the old shiny was only good for one thing, and it drastically changed the color of the object in the process, that's all people used it for. So now when people turn on deferred they see a more subtle shiny that doesn't change the color of the object and things look horribly wrong.

So I know this argument is going to come up again and again over the next 2 years, but fundamentally the old shiny is broken, and limited what you can do. The new shiny is much better but you have to make content with it in mind. If you still want to use the old shiny with deferred on then make the object fullbright.

Share this post


Link to post
Share on other sites


leliel Mirihi wrote:


Dora Gustafson wrote:


Conifer Dada wrote:

The main bug, for me, when shadows are enabled, is that 'shiny' stops working.  

This is the general conception, but take a closer look.

Shiny along with the general rendering is much more natural now

See

The reason for this misconception is that the old shiny made things look like chrome where as the new shiny makes things look shiny. Since the old shiny was only good for one thing, and it drastically changed the color of the object in the process, that's all people used it for. So now when people turn on deferred they see a more subtle shiny that doesn't change the color of the object and things look horribly wrong.

So I know this argument is going to come up again and again over the next 2 years, but fundamentally the old shiny is broken, and limited what you can do. The new shiny is much better but you have to make content with it in mind. If you still want to use the old shiny with deferred on then make the object fullbright.

This response is accurate. I have had to redo textures on products to deal with the "issue". But to me it is mostly a matter of we got away with stuff before but no more. Such as some prim to sculpty tools that will produce nothing but garbage now. The right way is the mesh way going forward. Yes some large amount of content will break. But it was broken to begin with.

 

No I am not going to replace anything because LL finally unbroke something.

 

In addition LL had true reflectivity in the viewer years ago and took it out. LL needs to put it back in. IMHO

Share this post


Link to post
Share on other sites


Ann Otoole wrote:

In addition LL had true reflectivity in the viewer years ago and took it out. LL needs to put it back in. IMHO


 

We need both actually. The new shiny does proper specular highlights, and rather cheaply at that. Full blown [specular] reflections are a separate feature that we will hopefully get one day, however the performance hit for them is pretty high.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This beta has significant stability issues on MacBook Pro. It is the first time in over 3 years I have experienced a kernel panic because of an application. This viewer did it :matte-motes-dont-cry:

... no high end graphics options turned on above bog standard High setting. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ann Otoole wrote:

Such as some prim to sculpty tools that will produce nothing but garbage now.


Is this a non-sequitor from out of nowhere or did I miss something?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Someone gave me this link

 

 http://automated-builds-secondlife-com.s3.amazonaws.com/hg/repo/snowstorm_viewer-development/rev/231334/arch/Darwin/installer/SecondLife_2_7_2_231334_DEVELOPMENT.dmg

 

and said finally I would be able to see shadows on my MacPro with ATI card.

But I just crash as soon as I open the app.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

The most recent nightly build, snowstorm_viewer-development (231706), has a change to stop one major startup crash, STORM-1298.. For this crash, the last line in secondlife.log would say "ERROR: LLViewerTextureList::doPreloadImages: ASSERT (mImageList.empty())"

The JIRA report is for a crash on OS X, but it reproduces on other operating systems too, one trigger could be an empty or not yet created settings.xml.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I downloaded the new update for Beta on Saturday morning and things have all gone horribly wrong.  My objects are all black....I am wandering around my house in the dark as if my power has been cut.  I much prefer Beta to the regular V2, can anyone give me a solution to my problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
You are about to reply to a thread that has been inactive for 3327 days.

Please take a moment to consider if this thread is worth bumping.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...