Jump to content
Tenacious1996

Problem with the way lighting and shadows affect my avatar after applying a customised texture.

Recommended Posts

Hi there. I hope I posted this in the right place. 

I'm just wondering if someone can help me out. I've been using a customised texture on my avatar 2.0 body for a long time now, but just recently, I've noticed that under certain lighting, the shading is all strange. some of my body parts pick up the colours cast by lights in the room, whereas my body won't, and appears a different shade than the rest of my parts. be it lighter or darker. I've tried to fix the problem, by grabbing my texture from the Cache, then creating a new file in photoshop, then re-uploading it. but that didn't work. I tested my avatar with the standard avatar 2.0 texture, and that seems to look totally normal. but if I pull that texture from the cache, then re-upload that, it acts the same as my texture. I'll include some screenshots so you can see what I mean. If someone could help me out, I'd really appreciate it. this is driving me nuts! xD 

2.PNG

1.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites

change your windlight settings might help, or play a bit with your graphic settings.

Always keep in mind, no matter what your settings are for the light, everybody else will see it different, depending what settings and graphics they use.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the reply. I have already played around with Windlight settings, and my graphics settings too. but no Joy. I've also asked a few of my friends, and they see the problems as well. I'm sure this shouldn't be happening. I've seen others using custom textures on avatar 2.0, and even using the same Head as me, but they don't appear to have this issue. Something is happening to the texture, between me pulling it from SL, and re-uploading it. I just can't figure it out.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not sure, but is something changing in your specular textures/settings when you add a new texture? This sort of thing has happened to me when I've accidentally applied my diffuse texture to the specular texture and not realised it.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try uploading the texture without alpha.

There is a long running bug that a body texture with alpha doesn't react well to projected lights. It's most noticable about things like neck shaders, but it also happens on the body if the texture has an alpha channel.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...