Jump to content
  • Bir kötüye kullanım bildirimi göndermek


     

    Bir kötüye kullanım bildirimi ne zaman yapılmalıdır?

    Bir kullanıcı Second Life Hizmet Sözleşmesi veya Topluluk Standartları ihlali gerçekleştirdiğinde kötüye kullanım meydana gelir. Second Life'a katılan her Sakin bu kurallara uymayı kabul eder. Bilgi İstasyonları gibi bazı özel alanlarda Karşılama Alanı Kılavuzları adı verilen ilave kısıtlamalar mevcuttur.

    Bu kurallardan herhangi birinin ihlal edildiğini gördüğünüzde, bunun kasıtlı veya kötü niyetli olduğunu düşünüyorsanız, ortamdaki herkes kötüye kullanım bildiriminde bulunmalıdır. Eğer birden fazla vaka söz konusuysa, birden fazla bildirimde bulunmalısınız.

    Kişisel olarak sizi hedef alan kötüye kullanımlara ek olarak, tanık olduğunuz tüm kötüye kullanımlar için de bildirimde bulunun. Tüm Sakinler kötüye kullanım bildirimi sisteminin farkında değildir veya bunu kullanmayı hatırlamaz, o nedenle lütfen diğer Sakinlere yardımcı olun! Birden çok sayıda kişiden gelen bildirimler, bir vakanın ne kadar ciddi olduğunu vurgular.

    İlave ipuçları:

    • Eğer komut dosyaları sizi itiyorsa veya sağa sola atıyorsa, bir nesneye sağ tıklayın ve Buraya Otur seçimini yapın. Bu sayede sizi hareket ettirmelerini önleyebilirsiniz.
    • Çarpışma/hasar etkin arazide, birine bir silahla ateş etmek kötüye kullanım değildir. Menü çubuğunda küçük kırmızı bir kalp vardır, bu sağlığınızı gösterir. Eğer bunu görebiliyorsunuz, geçerli bir çarpışma alanındasınız demektir ve silahlarla ateş etmek serbesttir. Avatarınız kalıcı bir şekilde ölemez: Tüm sağlığınızı kaybetseniz bile sadece ana konumunuza geri ışınlanırsınız. Arazi sahibi açıkça izin vermedikçe (örneğin bir rol oynama oyununda), çarpışma dışı arazide silah kullanımı genellikle kötüye kullanımdır.
    • Eğer bir arkadaşınızla aranız açıldıysa, bu kişiyi engelleyin ve arkadaş listenizden çıkartın. Bu sayede bu kişiye vermiş olabileceğiniz tüm izinler de (örneğin, haritada sizi takip etme imkanı gibi) kaldırılır.

    Bir kötüye kullanım bildirimi nasıl yapılmalıdır?

    Bir kötüye kullanım bildirimi yapmak için şunlardan herhangi birini gerçekleştirebilirsiniz:

    • Görüntüleyici pencerenizin tepesindeki menülerden Yardım > Kötüye Kullanımı Bildir seçimini yapın.
    • Diğer bir Sakini doğrudan bildirmek için avatarlarının üzerine sağ tıklayın ve Bildir seçimini yapın.
    • Bir nesneyi doğrudan bildirmek için nesnenin üzerine sağ tıklayın ve Yönet > Kötüye Kullanımı Bildir seçimini yapın.

    report abuse.JPG

    KÖTÜYE KULLANIM BİLDİR penceresi açılır, ekranın o andaki anlık görüntüsü ve bir avatar veya nesne seçtiyseniz, ilgili tanımlayıcı bilgi gösterilir.

    1. Eğer anlık görüntü durumu açıklığa kavuşturmaya yardımcı oluyorsa, Bu anlık görüntüyü kullan seçeneğini işaretleyin. Anlık görüntüler, görsel kanıt sunma açısından çok yardımcı olabilir; uygun olan her durumda bunları dahil edin.
    2. Eğer rapor bir avatar veya nesne ile ilgiliyse, ilgili bilgileri otomatik olarak doldurmak için abuse btn1.jpg düğmesine tıklayın.
    3. Kategori seç üzerine tıklayın ve bir kategori seçin. Eğer bildirdiğiniz belirli vaka için bir kategori görmüyorsanız, Kategori seç > Diğer seçimini yapın ve Ayrıntılar alanına açıklama girin.
    4. Kötüye Kullanma Konumu alanı otomatik olarak mevcut konumunuzun bilgisi ile doldurulur. Farklı bir konum belirtmek için değiştirin.
    5. Özet alanına kısa, tek satırlık bir özet yazın; daha çok bir e-posta konu satırı gibi olsun. Kesin bilgiler verin ama kısa tutun.
    6. Vakayı değerlendirirken Linden Lab'a yardımcı olmak için olabildiğince bilgi vermek amacıyla Ayrıntılar alanını kullanın.
    7. Kötüye kullanım bildirimini göndermek için Kötüye Kullanımı Bildir üzerine tıklayın.
    İpucu: Eğer kabahatli kişinin adını bilmiyorsanız, yer tutucu olarak "Vali Linden" seçimi yapın ve bildirim ayrıntılarında gerekli açıklamayı yapın.

    Bir kötüye kullanım bildirimi yapıldığında ne olur?

    E-posta ile size otomatik bir yanıt gönderilir. Eğer bildirimde bulunduktan sonra ilave bilgi eklemeniz gerekirse, lütfen yeni bir bildirimde bulunun. Kötüye kullanım sorunlarını olabildiğince çabuk çözmeye çalışırız, ancak sırada bekleyen kötüye kullanım bildirimlerinin sayısına bağlı olarak yanıt süreleri değişebilir. Gizlilikle ilgili nedenlerden ötürü, bir kötüye kullanım bildirimine dair yürütülen soruşturmanın ayrıntılarını paylaşamayız.  Siz bildiriminizi gönderdikten sonra diğer işlemleri biz gerçekleştireceğiz.

    Bazen bir sorunun önüne geçmek için tek yapılması gereken resmi bir uyarıda bulunmaktır. Çoğu durumda, Hizmet Sözleşmemizi ve/veya Topluluk Standartlarımızı ihlal eden bir Sakine, yasaklama getirilmeden önce, davranışlarını düzeltmek için birkaç fırsat verilir. Tüm durumlarda, uygun yanıtın belirlenmesi için Sakinin disiplin sicili incelenir. Ciddi düzeydeki kötüye kullanımlar, hesapların askıya alınmasına veya kalıcı yasaklamalara neden olabilir. Askıya alınmanın süresi, kötüye kullanımın niteliği, daha önceki ihlaller ve söz konusu durumdan etkilenen kişi sayısına göre belirlenir.

    İpucu: Eğer kötüye kullanım davranışları sürekli olarak meydana geliyorsa, her bir vaka için bildirimlerde bulunun. Bu disiplin sürecinin başarılı olması, süregelen kötüye kullanım eylemlerine dair bilgilendirilmemize bağlıdır.

    Bir kötüye kullanım bildirimini geri almak

    Eğer bir kötüye kullanım bildirimi gönderir ama daha sonra bir hata yaptığınızı fark ederseniz, ilk bildiriminizin soruşturulmasını istemediğinizi belirten yeni bir kötüye kullanım bildirimi gönderin. Faydalı olabileceğini düşündüğünüz ek bilgileri de sunun.

    Yaşı küçük bir Sakin nasıl bildirilir?

    Second Life Hizmet Sözleşmesi gereğince tüm Sakinlerin en az 16 yaşında olması gerekir; sponsor bir kurumun gayrimenkul alanına sınırlanmış olan 13-15 yaşındaki Sakinler istisnadır. Daha fazla bilgi edinmek için bkz. Second Life'da Reşit Olmayanlar.

    Eğer sponsor bir kurumun gayrimenkul alanı dışında 16 yaşından küçük birini görürseniz, şunu yapmalısınız:

    1. Söz konusu kişinin SL dünyasındaki sohbette kendi ifadesiyle reşit olmadığını belirttiğine emin olun (örneğin "on dört yaşındayım" diyerek). Başkalarından işitilmiş bilgileri, söylentileri veya harici anlık mesajlaşma programlarında ya da Second Life dışında başka alanlarda belirtilen bilgileri kabul edemeyiz.
    2. SL dünyasında kötüye kullanım bildirme aracını açmak için Yardım > Kötüye Kullanımı Bildir seçimini yapın.
    3. Kategori seç üzerine tıklayın ve Yaş seçimini yapın.
    4. Sizden istenen bilgileri girin ve lütfen kesin ifadeler kullanın. Eğer kısa süre önce bir sohbet sırasında bir kullanıcının kendi ifadesiyle reşit olmadığını belirttiğini okuduysanız, ilgili sohbet kaydını kopyalayın ve Ayrıntılar alanına yapıştırın. Eğer bu olay daha önce gerçekleştiyse ve elinizde bir sohbet kaydı yoksa, hatırladıklarınızı olabildiğince bize aktarın ki neyi arayacağımızı anlayabilelim.
    5. Kötüye Kullanımı Bildir düğmesine tıkladığınızda, Kötüye Kullanımla Mücadele Ekibi durumu araştıracak ve gerekli adımları atacaktır. Yardımınız için teşekkür ederiz.

    Eğer bildirim geçerliyse, Linden Lab söz konusu hesabı askıya alır ve e-posta üzerinden yaş doğrulaması ister.

    Hesabın askıdan kaldırılması için hesap sahibinin adını ve doğum tarihini açıkça gösteren, devlet tarafından verilmiş bir kimlik belgesinin (devlet kimliği, sürücü ehliyeti, pasaport, askeri kimlik, doğum belgesi) okunabilir bir kopyasının sağlanması gerekir. Bu, yaş uygunluğunu belirlemek açısından kabul edilebilir tek kimlik belirleme yöntemidir. Kimliğinizi bir destek oturumu üzerinden, faksla veya normal postayla gönderebilirsiniz.

    Yaş doğrulama süreci genellikle bir hafta içerisinde çözümlenir. Second Life üzerinde hesaplarınızı etkin durumda tutmak için elimizden geleni yaparız.

    Sesli sohbet üzerinden kötüye kullanım

    Eğer biri sizi sesli sohbet üzerinden taciz ediyorsa, en iyi çözüm bu kişiyi engellemektir. Bir kötüye kullanım bildiriminde bulunabilirsiniz, ancak bu tür durumlarda somut kanıtlar sunmak zordur, çünkü ortada Anlık Mesajlaşma veya sohbet dökümleri yoktur. Anlaşılabilecek nedenlerden ötürü, başka programlar tarafından veya hoparlörlerinize bir teyp tutarak gerçekleştirilen sesli sohbet kayıtlarını kabul edemiyoruz.

    SL dünyasında sesli sohbeti kapatmanın birkaç yolu vardır:

    • Avatara sağ tıklayın ve Engelle seçimini yapın.
    • Görüntüleyicinin altındaki Kişiler düğmesine tıklayarak KİŞİLER penceresini açın. YAKIN sekmesini açın, avatarı seçin ve Engelle/Engeli Kaldır seçimini yapın. İsmin yanında küçük kırmızı bir simge belirir.
    Not: Eğer engellemiş olduğunuz biriyle Anlık Mesajlaşma uygulaması kullanır, ona Linden doları öder veya envanter verirseniz, engelleme otomatik olarak kaldırılır.

    Daha fazla bilgi edinmek için bkz. Engelleme.




    User Feedback


    There are no comments to display.


×
×
  • Create New...