Jump to content
  • Özel bölgelerin yönetimi


    ⚠️ Bu bölümün çevirileri halen devam ediyor. En güncel bilgiler için lütfen Bilgi Tabanı'nındaki bu bölümün İngilizce versiyonunu inceleyin. Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.
     

    Işınlanma istasyonları ve doğrudan ışınlanma

    Gayrimenkullerinize gelen ziyaretçilerin nerede belireceğini kontrol etmenin iki temel yolu vardır: Tüm ziyaretçilerin saptanmış bir konumda belirmesini sağlamak için bir ışınlama istasyonu kullanırsınız veya ziyaretçilerin istedikleri her yere doğrudan ışınlanmalarına izin verebilirsiniz.

    Eğer bir ışınlanma istasyonu kullanmayı seçerseniz, BÖLGE/GAYRİMENKUL penceresinin (Dünya > Bölge/Gayrimenkul) Gayrimenkul sekmesinde Doğrudan Işınlamaya İzin Ver seçeneğini devre dışı bırakmalısınız. Buna ek olarak gayrimenkulünüzdeki parseller için ayarlanmış olabilecek olası iniş noktalarını kaldırmalısınız (Arazi Hakkında penceresinin SEÇENEKLER sekmesini kullanarak), çünkü bunlar ışınlama istasyonunun yanlış çalışmasına neden olabilir.

    Eğer doğrudan ışınlamaya izin vermeyi seçerseniz, bölgenizde mevcut olan tüm ışınlama istasyonu nesnelerini devre dışı bırakmalı veya kaldırmalısınız. Ancak bölgeye ışınlanan kişilerin nerede belirdiklerini parsel seviyesinde kontrol etmek için parsel iniş noktaları kullanabilirsiniz.

    Işınlanma istasyonlarını yapılandırma

    Işınlama istasyonları Bölge sekmesinde BÖLGE/GAYRİMENKUL sekmesi üzerinden kontrol edilir.

    Işınlama istasyonunuza bağlanmak için:

    1. Nesneye sağ tıklayın ve Düzenle seçimini yapın.
    2. BÖLGE/GAYRİMENKUL penceresinde Bölge sekmesine tıklayın.
    3. Işınlanma İstasyonu Yönet üzerine tıklayın.
    4. Üreme Ekle üzerine tıklayın.
    5. Işınlama istasyonu nesnenize tekrar tıklayın ve Işınlama istasyonuna bağlan üzerine tıklayın.

    Işınlama istasyonlarıyla ilgili dikkate almanız gereken bazı şeyler aşağıda yer almaktadır:

    • Format: Işınlama istasyonu, Özel Bölgenizde veya adanızda bir nesneye referans verir. Bu herhangi bir nesne olabilir, ama genellikle fantom olmalı ve yerden hafifçe yükseltilmiş olmalıdır (avatarlar bunun merkezinde belirirler). Herhangi bir primi kullanabilirsiniz.
    • Hareket: Işınlama istasyonu belirli bir nesneye dair yer imi olarak kaydedilir; nesnenin içerisine kaydedilmez. Bunun sonucunda ışınlama istasyonu nesnenizi serbestçe hareket ettirebilirsiniz; ışınlama istasyonu yol noktası da bununla beraber hareket eder. Ancak bu nesne bölgeden ayrılırsa (örneğin yanlışlıkla İade Et veya Envantere Al seçimini yaparsanız), ışınlama istasyonu yol noktası kaybolur ve yeni bir ışınlama istasyonu yaratmanız gerekir.
    • Üreme Noktaları: Işınlama istasyonunuz için birden fazla üreme noktası oluşturabilirsiniz. Gelen sakinler üreme noktalarından birinde belirir. Üreme noktaları yapmak için:
      1. İnsanların üremesini istediğiniz her bir konumda saydam küpler oluşturun.
      2. Işınlama istasyonu nesnesini ortaya koyun.
      3. Üreme noktalarını kaydedin ve bunları ışınlama istasyonuna bağlayın. Üreme noktaları ışınlama istasyonuna göreli konumlar olarak kaydedilir (örn. "ışınlama istasyonunun iki metre batısı ve bir metre kuzeyi"). Bu nedenle, üreme noktalarını oluşturmak için kullanılan nesneler silinebilir (ama ışınlama istasyonu daima mevcut olmalıdır).
      • Işınlama istasyonunu hareket ettirdiğinizde tüm üreme noktaları bir grup olarak hareket eder.
      • Gelen ziyaretçiler en yakındaki üreme noktasına veya belirttiğiniz noktalardan seçilen rastgele bir üreme noktasına yönlendirilir (özellikle de en yakındaki üreme noktası fazla kalabalıklaştığında).
    • İzinler: Gayrimenkul sahibi, gayrimenkul yöneticileri veya arazinin devrediliği bir grubun sahipleri daima gayrimenkul içerisinde özgürce ışınlama yapabilir.
    • Çok bölgeli gayrimenkuller: Bir gayrimenkuldaki her bir bölge kendi ışınlama istasyonuna sahip olabilir. Eğer bir gayrimenkul içerisindeki tüm bölgeler için işlev gören tek bir ışınlama istasyonuna sahip olmak isterseniz, gayrimenkulde sadece tek bir bölgede tek bir ışınlama istasyonu tanımlamaya ve gayrimenkul seviyesinde Doğrudan Işınlamaya İzin Ver seçeneğini devre dışı bırakmaya çalışın.

    Büyük etkinliklere ev sahipliği yapma

    32px-KBcaution.png Önemli: Eğer Özel bir Bölgede büyük bir buluşmaya ev sahipliği yapmayı düşünüyorsanız, lütfen Linden Lab'a olabildiğince önceden bilgi vermeye çalışın. Etkinliğin tarihini, beklenen katılımı, yeri, etkinliğin adını, etkinlik sponsorunu ve yöneticisini bildirin.

    Aşağıdaki teknik konuları aklınızda tutun:

    • Bir bölgedeki maksimum avatar sayısı 100'e ayarlanabilir, ama en iyi uygulama, her bir bölgeyi 50 avatar ile sınırlamaktır. Kalabalık kontrolü için plan yapmayı unutmayın. Dünya > Bölge/Gayrimenkul seçimini yapıp, Bölge  sekmesinde Aracı Limiti alanındaki sayıyı değiştirerek bölgenizde izin verilen avatar sayısını ayarlayın.
    • Bir grup oluşturmak, Sakinleri yönetmek ve etkileşimi etkinliğin ötesinde de sürdürmek için etkili bir yol olabilir.
    • Linden Lab, büyük etkinlikler için birden fazla konumlu bir strateji düşünmenizi önerir. Bu, söz konusu konumlara avatarların manuel olarak nasıl tahsis edileceğini (komut dosyaları ile veya farklı belirme konumlarının dağıtılması yoluyla) değerlendirmeyi gerektirir. Dört köşeli bir stratejinin (bir mekana yaklaşık 200 avatar toplamanın) bazı sakıncaları vardır, çünkü sınır ötesi bilgi alışverişi ve çizim performansı etkiler.
    • Eğer bu ilk etkinliğinizse, bir geliştiriciyle veya daha önce büyük etkinlikleri yönetme tecrübesi olan biriyle çalışmak isteyebilirsiniz.Geliştirici Rehberi içerisinde geliştiriciler bulabilirsiniz. Etkinlik yöneticilerine SL Seri İlanlar üzerinde veya Second Life platformu etrafında ortaya çıkmış olan çok sayıda takas ortamı ve yayın aracılığıyla erişebilirsiniz.

    Sözleşmeler

    Bir sözleşme, bir gayrimenkul sahibi tarafından belirlenen bir dizi koşul ve hükümdür. Özel Bölge için yerel tema, kira ücretleri, mimari düzenlemeler ve davranış kuralları gibi ayrıntılara odaklanabilir. Bir gayrimenkulde bir parsel satın almak isteyen bir Sakin, gayrimenkulün sözleşmesini kabul etmelidir.

    Gayrimenkulünüzde arazi satışını etkin hale getirmek için bir sözleşmeye ihtiyacınız yoktur ama bölge şekillendirmeye dair ya da farklı kurallar belirlemek istiyorsanız, bir sözleşme oluşturmalısınız.

    Parsel sahibi her istediğinde Arazi Hakkında penceresinin ve BÖLGE/GAYRİMENKUL penceresinin Sözleşme sekmelerinde sözleşmeleri görüntüleyebilir.

    Sözleşmeyi ayarlamak

    Bir gayrimenkulün sözleşmesini ayarlamak veya değiştirmek için, BÖLGE/GAYRİMENKUL penceresinin Sözleşme sekmesinde Sözleşme kutusuna yeni bir not kartı ekleyin.

    Şunlar aklınızda olsun:

    • Sözleşme bir gayrimenkuldeki her bölge için geçerlidir.
    • Gayrimenkul yöneticileri parselleri satışa çıkarabilir ve sözleşmeyi sıfırlayabilir.
    • Gayrimenkul sahibi istediği zaman arazi parselini geri alabilir.
    • Arazi satış kutusunun işaretinin kaldırılması, daha önce satışa çıkarılmış parselleri sıfırlar.

    Sözleşmeler ve arazinin yeniden satışı

    Sakinlerin sizden satın aldıkları araziyi satmalarına veya devretmelerine izin vermek için Bölge sekmesinde Arazinin Tekrar Satışını Etkinleştir seçimini yapın.

    Sözleşmeler ve iletişim

    Sözleşmelerin amacı, gayrimenkulünüzde mülk sahibi olmanın koşul ve hükümlerini bildirmektir. Sakinlerinize bildirmeden bir sözleşmenin koşullarını değiştirmeyin — ödeme yaptığınız herhangi bir hizmet sağlayıcının, önceden izin vermediğiniz kuralların hesabını size sormasını istemezsiniz. Sözleşmeniz anlaşılır bir şekilde yazılmış olmalı ve şunları içermelidir:

      • Özellikler ve faydalar - Sözleşmeler reklam için kullanılır. Arazinizi değerli kılan nedir? Olağanüstü güzellikte bir kumsalınız mı var, yoksa en üst seviyede hizmet mi sağlıyorsunuz?
      • Ödeme bilgisi - Çoğu gayrimenkul sahibi, ödemeleri takip etmek için kiralık kutular veya farklı otomasyon yöntemleri kullanır. Ödeme sisteminiz mümkün olduğunca basit olmalıdır.
      • Davranış kuralları - Bir kiracının yapabilecekleri ve yapamayacakları.
      • Bölge şekillendirme veya temalar - Örneğin bir yerleşim alanında mağazalara ya da antik Mısır temalı gayrimenkulünüzde fütüristik görünüşlü binalara izin vermeyebilirsiniz.
      • Gayrimenkul sahibi olarak sizinle iletişim kurulması için en iyi yollar - Eğer anlık mesajlarınız kolayca kayboluyorsa, size ulaşılabilecek bir e-posta veya web formu bilgisini vermeyi unutmayın. Ayrıca bazı gayrimenkul sahipleri destek görevini gayrimenkul yöneticilerine veya başka çalışanlarına verirler.
    32px-KBtip.png İpucu: İletişim temel öneme sahiptir! Kiracılarınıza sizinle kolayca iletişime geçme imkanları sağlayın.

    Gayrimenkul sahipleri ve yöneticileri bir gayrimenkul ile ilgili son sözü söyleyen kişilerdir. Gayrimenkulünüzdeki tekil arazi sahipleri (kiracılar) geri dönüş işlemleri ve (yeniden başlatma gibi) diğer teknik destek işlemlerini doğrudan sizden talep edemez ama bu ihtiyaçları için sizinle veya gayrimenkul yöneticilerinizle iletişime geçmelidir.

    Mevcut sözleşmelerden öğrenmek

    Kendi sözleşmenizi yazmadan önce gayrımenkul sahiplerinin zaten sözleşmelere sahip olduğu Özel Bölgeleri ziyaret edin.

    32px-KBtip.png İpucu: Çoğu gayrimenkul sahibi sözleşmelerini web sitelerinde yayınlar, bunun bir diğer amacı da emlaklarının tanıtımını yapmaktır. Şunun gibi ifadeler aramayı deneyin: "second life arazi kira sözleşmesi".
    1. Görüntüleyicide Dünya > Arama seçimini yapın. Second Life Arama penceresi açılır.
    2. Tepedeki açılır menüden Arazi& Kiralık seçimini yapın ve Arama üzerine tıklayın (isterseniz bir anahtar kelime belirtebilirsiniz). Emlak ilanları içeren bir liste görünür.
    3. Sol sütunda Satılık seçimini yapın, Alan ve Fiyat alanlarını istediğiniz gibi özelleştirin ve Tür altındaki açılır menüden Özel Ada - Tam seçimini yapın. Filtreler listeleri otomatik olarak günceller.
    4. Daha fazla ayrıntı görmek için bir listenin üzerine tıklayın. Sizi ilgilendiren bir emlak bulduğunuzda Işınla üzerine tıklayın.
    5. Bölgeye vardığınızda Dünya > Arazi Hakkında > SÖZLEŞME seçimini yapın.
    6. Sözleşmeyi okuyup, faydalı bir bilgi olup olmadığına bakın. Varsa not alın. Yoksa devam edin.
    32px-KBwarning.png Uyarı: Başka gayrımenkul sahiplerinin sözleşmelerinden çalıntı yapmayın. Aynen kopyalamaktansa ilham almayı deneyin.

    Bölge performansını artırmak

    Bölgenizin performansını ölçmek için, İstatistik Çubuğu içerisinde bölgenin Saniye Başına Kare (FPS) bilgisini kontrol edin:

    1. Dünya > Göster > Gelişmiş Menü seçimini yaparak Gelişmiş menüsünü açın.
    2. Arazinizde dururken Gelişmiş > Performans Araçları > İstatistik Çubuğu seçimini yapın.

    İstatistik Çubuğunu anlamak bazen zor olabilir, o nedenle burada ilgili kısımlarda size kılavuzluk yapacağız.

    Kb_region_fps.png

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Bölgenizin Sim FPS performansını anlamak için:

    • 45 FPS: Olası en yüksek değer. Bir şey yapmanız gerekmez.
    • 35 - 44 FPS: Bu iyi bir performanstır. Eğer bu değer 35 FPS'nin altına hiç inmezse, bunu ayarlamanız gerekmez.
    • 10 - 35 FPS: Bu çok yavaştır, etkisini fark etmeniz gerekir. Bölgenizin performansını artırmak için ayarlama yapmanız gerekir.
    • 0 - 10 FPS: Bu korkunç bir performanstır. Hareket ederken veya basit görevleri yerine getirirken zorluk çekebilirsiniz. Yukarıya bakın.

    Bölgenizi neyin yavaşlattığına dair daha çok ayrıntı görmek için İstatistik Çubuğunu genişletmek için Zaman (ms) satırına tıklayın; bölgeye ait ilave istatistikler görünür:

    Kb_stats_time.png

    Toplam Kare Zamanı, tek bir kareyi görüntülemek için gereken milisaniye (ms) sayısını görüntüler. Toplam Kare Zamanı 22.2 ms değerinden büyükse Sim FPS değeri 45 FPS'ten düşük olacaktır. Toplam Kare Zamanı altındaki değerlerin ayrıntılı açıklamasını görmek için, İstatistik Çubuğu makalesinin Zaman bölümüne bakın. 

    Yavaş çalışan bir bölgedeki performansı geliştirmek için şu ipuçlarını deneyin:

    • Bir bölgedeki FPS'nin düşük olmasının en yaygın nedeni, bölgede çok sayıda avatar olmasıdır. Avatarların sayısını azaltmak için Dünya > Bölge/Gayrımenkul seçimini yapın ve Aracı Limiti alanındaki sayıyı ayarlayarak, belirli bir anda bölgenizde izin verilen avatar sayısını belirleyebilirsiniz.
    • Bölgenizdeki prim sayısını azaltın.
    • Bölgenizdeki nesne sayısını azaltın.
    • İstatistik Çubuğu içerisinde, Komut Dosyası Süresi satırı, bölgenizdeki her bir komut dosyasının çalışmasının kaç milisaniye sürdüğünü gösterir. Eğer bu değer 5 milisaniyenin üzerindeyse, Bölge/Gayrimenkul pencerenizde Hata Ayıklama sekmesini açıp, En Çok Komut Dosyası Çalıştıranlar üzerine tıklayarak bölgenizdeki en meşgul komut dosyalarını kontrol edin. Bölgenizin kaynaklarını tüketen komut dosyalarını öğrendiğinizde, bunları kaldırabilir, değiştirebilir veya optimize edebilirsiniz. Ayrıca bölgenizdeki toplam komut dosyasını azaltmanın da performansı geliştirebileceğine dikkat edin.
    • İstatistik Çubuğu içerisinde, Sim Zamanı (Fizik) satırı, fizik hesaplamalarınızın kaç milisaniye sürdüğünü gösterir. Eğer bu değer 4 milisaniyenin üzerindeyse, Bölge/Gayrimenkul pencerenizde Hata Ayıklama sekmesini açıp, En Çok Çarpışanlar üzerine tıklayarak bölgenizdeki en aktif çarpışanları görün. Hangi nesnelerin önde gelen çarpışanlar olduğunu öğrendiğinizde, bunları kaldırabilir, değiştirebilir veya optimize edebilirsiniz.
    • Bölge performansını yavaşlatan şu öğelerin kullanımını azaltın: Büyük dokular ve çok sayıda doku; şekillendirilmiş primler, bükülmüş toruslar ve diğer geometrik olarak karmaşık nesneler; parçacık efektleri.

    Özel Bölgeleri Aktarmak

    32px-KBcaution.png Önemli: Eğer alıcının ödeme işlemi herhangi bir nedenden ötürü gerçekleşemezse, aktarım iptal edilir ve herhangi bir eylem gerçekleştirilmez. Aktarımın gerçekleştirilmesi için her iki Second Life hesabıyla ilgili bir sorun olmaması gerekir.

    Linden Lab Özel Bölgelerin (adaların) Sakinler arasında aktarımı işlemini gerçekleşirebilir, ama hem satıcının hem de alıcının bir fiyat üzerinde anlaşması gerekir. Hem alıcının hem de satıcının Destek Portalı üzerinden destek talebi başvurusunda bulunması, aktarılacak bölgenin adının verilmesi ve üzerinde anlaşılan para cinsi temelinde - ABD doları (USD) veya Linden doları (L$) - işlem miktarının bildirilmesi gerekir. Her iki tarafın ayrıca aktarımı yapılan bölge hakkında başka ayrıntıları doğrulaması gerekir. İlave bir ücret almadan Özel Bölgeyi yeniden adlandırıp, aktarım zamanındaki orijinal konumundan taşıyabiliriz. Alıcının aktarım destek talebine lütfen bu talepleri dahil edin.

    Her iki taraf da, aktarımın gerçekleştirilmesinden önce destek taleplerini kapatarak aktarımı iptal edebilir.

    Destek talebi şu şekilde gönderilir:

    1. Destek Portalı kısmına gidin ve Second Life hesabınızla oturum açın.
    2. Yeni bir destek talebinde bulunun.
    3. Ne tür bir sorun yaşıyorsunuz?  altında Arazi & Bölge seçimini yapın.
    4. Arazi & Bölge altında, uygun olan şekilde  Bölge Satışını Başlat veya Bölge Alımını Başlat  seçimini yapın.
    5. Gerekli diğer alanları tamamlayın. Hem alıcının hem de satıcının destek taleplerindeki bilgiler uyumlu olmalıdır.
    6. Tüm bilgiler girildiğinde en alta kadar kaydırın ve Gönder üzerine tıklayın.

    Eğer her iki destek talebi eşleşirse (başka bir deyişle, aynı ayrıntılara ve değerlere sahiplerse), destek taleplerinde belirtildiği şekilde alıcının Second Life hesabından ya USD ya da L$ cinsinden çekim yapılır. Bu çekim gerçekleştiği zaman satıcının hesabına aynı miktarı (aktarım ücretini keserek) yansıtırız.

    32px-KBnote.png Not: PayPal kullanan alıcıların PayPal anlaşmalarını yeterince yüksek bir harcama limitine ayarlamaları gerekir. Varsayılan durumda PayPal limitleri görece düşüktür.

    Özel Bölge aktarımlarının gerçekleşmesi genellikle her iki destek talebinin de alınmasından itibaren 5 ila 10 iş günü zaman alır.

    Aktarım ücretleri

    Bölge başına ABD $100 (veya L$ aktarımları için L$ 28.000) bir aktarım ücreti vardır. Bu ücret, arka planda Linden Lab'ın gerçekleştirdiği işlemler karşılığında satıcının hesabından alınır; bu işlemlerin bazıları şunlardır:

    • Gayrimenkul mülkiyet ayarlarının değiştirilmesi
    • Faturalama aktarımı
    • Bölge ad değişimi
    • Bölgenin taşınması

    Bu, alıcıların Linden Lab'da kayıtlı ödeme bilgilerinin geçerli olması gerektiği anlamına gelir. Kontrol Paneliniz üzerindeki Krediyi Artır bağlantısı (soldaki Linden Takası başlığının altındaki Yönet bağlantısına tıklayınca gösterilir), bir hesaba USD kredi eklemek için kullanılabilir.

    Aylık faturalama

    Yeni sahip aylık faturalamayı üstlenir; bunun ücreti her zamanki gibi ayın aynı gününde kesilir. Anakaradan farklı olarak Özel Bölgeler bir sonraki ay için fatura gönderir. Eğer Özel Bölge ayın 12'sinde faturalama yapıyorsa, yine bu tarihte faturalama yapılmaya devam edilir. Bu, Özel Bölgenin ayın 14'ünde aktarılması durumunda, söz konusu ay için ödemeyi o andaki sahibinin yapacağı anlamına gelir. Eğer Özel Bölge ayın 10'unda aktarılırsa, söz konusu ay için ödemeyi yeni sahibi yapar.

    32px-KBnote.png Not: Şu anda eğitimciler veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar için bölgelerde bir indirim önermemekteyiz.

    Özel Bölgelerin taşınması ve yeniden adlandırılması

    Özel bir Bölgenin Yeniden Adlandırılması

    Özel bir Bölgenin yeniden adlandırılması için ABD $50 ücret alınır. Süreci başlatmak için bir destek talebi başvurusunda bulunun, adı değiştirmek istediğinizi ve ücreti kabul ettiğinizi belirtin.

    Yeni ad Özel Bölge Adlandırma İçin Kılavuzlar ile uyumlu olmalıdır. Özel Bölge adlarının konulması tümüyle Linden Lab'ın kararına bağlıdır.

    Özel bir Bölgenin Taşınması

    Özel Bölge sahipleri bir bölgenin Dünya Haritası üzerinde başka bir konuma taşınmasını talep edebilir; bu talebin onaylanması uygunluğa bağlıdır. Anakara ve Linden Lab tarafından sağlanan temalı genişletmeler dahil Dünya Haritasının bellirli alanları özel amaçlar için ayrılmıştır.

    Eğer bölgenizi başka bir Sakinin bölgesinin yanına taşımak istiyorsanız, bu Sakin, sizin bölge taşıma talebinizden önce sistemimizde sizin komşu olmanıza izin vermelidir.

    Özel Bölgenizi başka bir Bölgeye iliştirmek için hem sizin hem de diğer Özel Bölgenin sahibinin bir destek talebi başvurusunda bulunması gerekir.  Özel Bölgenizin döndürülemeyeceğine, bu nedenle kuzey tarafta olanın daima kuzeyde olacağına dikkat edin.

    Özel bir Bölgenin taşınması için $150 ücret alınır. Bu ücret her bir Özel Bölge başına, herhangi bir hareket için alınır.

    32px-KBnote.png Not: Özel Bölgenizi taşıdığınızda Profil pencerenizin Favoriler sekmesinde oluşturulan bağlantılar yanlış hale gelir.

    Bir taşıma işleminden sonra yer imleri çalışmaya devam eder ama ana konumların sıfırlanması gerekebilir. Yeni Özel Bölge konumunun haritada güncellenmesi birkaç saat zaman alabilir.

    Özel Bölge yüzeyinin yedeklenmesi ve geri yüklenmesi

    Eğer Özel bir Bölgeye sahipseniz, bölgenizin yer şekillendirme yapılmış yüzeyini bilgisayarınızda bir doku dosyasına yedekleyip, bölgenizin yüzeyini kaydedilmiş şekline geri yüklemek için bu dosyayı kullanabilirsiniz. Bir yer şekillendirme kazası yaşamanız durumunda bu harika bir güvenlik ağıdır; ayrıca aynı yüzeyi sahip olduğunuz birden çok bölgeye uygulamak isterseniz faydalıdır.

    Second Life Görüntüleyici'sinde yüzey yedekleme ve geri yükleme denetimlerine erişmek için Dünya > Bölge/Gayrimenkul seçimini yapın ve Yüzey sekmesine tıklayın. Sonra:

    Yüzeyinizi yedeklemek için:

    1. Ham yüzeyi indir üzerine tıklayın.
    2. Bir dosya tarayıcısı iletişim kutusu görünür. Kaydetmek için bir konum seçin ve daha kolay bulunabilmesi için yüzey dosyasına bir isim verin.
    3. Kaydet üzerine tıklayın.
    4. Sonra şunu görürsünüz: "Yüzey dosyası yazıldı, karşıdan yükleme başlatılıyor." Karşıdan yükleme süreci birkaç dakika sürebilir. Karşıdan yükleme bitinceye kadar bölgeden ayrılmayın ve başka herhangi bir yer şekillendirme değişikliği yapmayın!
    5. Karşıdan yükleme tamamlandığında şunu görürsünüz: "İşlenmemiş yüzey dosyasının karşıdan yüklenmesi tamamlandı" ve kaydedildiği dizin.
    6. Kapat üzerine tıklayın.

    Yüzeyinizi geri yüklemek için:

    1. Ham yüzeyi karşıya yükle üzerine tıklayın.
    2. Sizin veya başka birinin daha önce sabit diskinize kaydettiği bir .raw yüzey dosyasını seçin.
    3. (veya Mac için Seç) üzerine tıklayın.
    4. Şunu görürsünüz: "Karşıya yükleme başlatıldı." Bağlantı hızınıza bağlı olarak iki dakika kadar sürebilir.
    5. Karşıya yükleme tamamlandığında şunu görürsünüz: "Yüzeyin karşıya yüklemesi tamamlandı." .raw dosyanın içeriği yüzeye uygulanır.

    Eğer bölgenin yer şekillendirmesini kendiniz yapmayı tercih etmiyorsanız, Pazaryerinde yüzeyler satın alabilirsiniz.  Bunları yukarıda anlatılan şekilde karşıya yükleyebilir ve hızla harika sonuçlar elde edebilirsiniz.

    Komşulara izin vermek

    Eğer Second Life® dünyasında bir gayrimenkul sahibiyseniz, başkalarının size ait arazinin hemen yanındaki alanda arazi almasına izin verebilirsiniz. Gayrimenkullerinizdeki her bir bölge için İzin Verilen Komşular listesinde Sakinler tanımlayabilirsiniz.

    Örneğin: Sakin Joe ve Sakin Helen arkadaşlar ve kendi gayrimenkullerine sahipler. İkisi de Arazi Portalında birbirlerine yakın arazi alabilmek istiyorlar. Joe'nun gayrimenkulü olan Joegalaxy'de Joetopolis adında bir Özel Bölge var. Arazi Portalı'nın Gayrimenkul Yönetimi sekmesinde Joe, Joetopolis için Helen'in izin verilen bir komşu olduğunu belirleyebilir. Helen artık Arazi Portalını kullanarak Joetopolis'e komşu Özel Bölgeler satın alabilir; buna Joetopolis ile sadece bir köşe paylaşan alanlar da dahildir. Sizin arazinizin yanında arazi alabilmesini istediğiniz bir Sakini belirlemek için:

    1. Arazi Portalına oturum açın.
    2. Arazi Yöneticisi > Bölgelerim üzerine tıklayın.
    3. Hangi gayrimenkul için izin verilen komşu belirlemek istediğinizi seçin.
    4. İzin Verilen Komşular sütununda belirli bir bölge için düzenle bağlantısına tıklayın.
    5. Komşu olarak izin vermek istediğiniz Sakinin adını girin ve ekle üzerine tıklayın.
    6. Kapat üzerine tıklayın. Belirttiğiniz Sakin artık bu bölgeye komşu arazileri satın alabilir.

    Bir Sakini bir Bölge için İzin Verilen Komşular listesinden çıkartmak için:

    1. Arazi Portalına oturum açın.
    2. Arazi Yöneticisi > Bölgelerim üzerine tıklayın.
    3. Hangi gayrimenkul için izin verilen komşu belirlemek istediğinizi seçin.
    4. İzin Verilen Komşular sütununda belirli bir bölge için düzenle bağlantısına tıklayın.
    5. Kaldırmak istediğiniz Sakinin adının yanındaki X işareti üzerine tıklayın.
    6. Kapat üzerine tıklayın. Belirttiğiniz Sakin artık bu bölgeye komşu arazileri satın alamaz.

    Diğer Sakinleri İzin Verilen Komşular listenize eklemenin ve bu listeden çıkartmanın bazı ilginç durumlar doğurabileceğinin farkında olmalısınız. Şu örneği ele alın:

    • Sakin Joe, Özel Bölgesi Joetopolis için Sakin Helen'i İzin Verilen Komşular listesine ekler.
    • Sakin Helen Joetopolis yanında bir Özel Bölge satın alır ve buna Helen City adını verir.

    Şimdi varsayalım ki...

    • Joe, Joetopolis'in yanında ve aynı zamanda Helen City ile bir köşe veya kenar paylaşan bir Özel Bölge satın almak istiyor. Helen, Joe'yu Helen City için İzin Verilen Komşular listesine eklemedikçe, Joe bunu yapamaz.
    • Joe, Helen'i Joetopolis için İzin Verilen Komşular listesinden çıkartır. Artık ne Joe ne de Helen Joetopolis veya Helen City ile bir köşe veya kenar paylaşan bir Özel Bölge satın alamaz.
    • Joe Helen'i Joetopolis için İzin Verilen Komşular listesinden çıkartır, Helen ise Joe'yu Helen City için İzin Verilen Komşular listesine ekler. Şimdi sadece Joe Helen City ile bir köşe veya kenar paylaşan bir Özel Bölge satın alabilir.

    Özel Bölgelerde arazi satışı

    Özel bir Bölgede arazi satın almanın ve satmanın usulü anakaradaki sürece çok benzerdir, ancak dikkate alınması gereken birkaç temel fark vardır.

    Benzerlikler

    Farklar

    • Özel Bölge parsellerindeki işlemler sözleşmeler tarafından belirlenir.
    • Özel bir Bölgede satın alınan arazi, arazi kullanım kulvarınızdan düşülmez; ancak Özel Bölgenin sahibi, araziyi kullanmaya devam etmeniz durumunda sizden benzer bir ücret isteyebilir.
    • Özel Bölge sahibi istediği zaman sizi Özel bir Bölgedeki parselinizden çıkartabilir. Özel Bölge sahipleri gayrimenkulleri üzerinde mutlak karar yetkisine sahiptir ve istedikleri zaman arazilerini geri alabilirler. Parselinizi satın almadan önce bölgenizin sözleşmesindeki kullanım şartlarını mutlaka dikkatle okuyun.
    • Özel Bölge sahipleri arazilerine erişimi kontrol etmek için (Bölge/Gayrimenkul penceresi kullanımıyla) çeşitli şeyler yapabilirler; örneğin ödeme durumları temelinde Sakinlerin erişimini kısıtlayabilir veya bölge erişkinliği için şu ayarları yapabilirler: Parcel_lght_G.png Genel, Parcel_lght_M.png Orta veya Parcel_lght_A.png Yetişkin.
    32px-KBtip.png İpucu: Eğer bir bölge sahibi bölgesi için erişkinlik ayarını değiştirirse, bu durum parselinize kimlerin erişebileceğini ve buradan yapılan arama listelerini kimlerin görebileceğini etkileyebilir. Parsel ayarlarınızda veya erişiminizde herhangi bir sorun yaşanmaması için bölge sözleşmesini okuyun ve bölge sahibiyle (veya uygun durumlarda gayrimenkul sahibiyle) iletişime geçin.

    Kiracılardan arazi parsellerini geri almak

    Kiracılarınızdan biri sözleşme hükümlerinizi ihlal etmişse ve bu kiracıyı çıkartıp, Özel Bölgenizdeki arazisini geri almak istiyorsanız, ARAZİ HAKKINDA penceresinde Araziyi Geri Kazan... düğmesini seçersiniz:

    Araziyi geri aldığınızda parselin mülkiyeti gayrimenkul sahibine geri gelir, ama üzerindeki nesneler için aynı şey olmaz.

    Özel Bölge otomatik kayıtları ve geri yüklemeleri (geri dönüşler)

    32px-KBnote.png Not: Anakara bölgelerinde geri dönüş işlemi yapmıyoruz.

    Sizin gayrimenkulünüz de dahil olmak üzere tüm bölgeler gün boyunca otomatik olarak düzenli aralıklarla yedeklenir; belirli bir anda birkaç günlük yedekleme durumu tutuyor oluruz. Bu yedekleme gayrimekulünüzle ilgili her şeyi kaydeder: Yüzey, arazi parselleri, binalar, dokular ve ayarlar. Kaydedilmeyen tek şey avatarların kendileridir.

    Bunun anlamı belirli koşullarda bölgeniz için daha önceki bir duruma geri dönüş uygulanabileceğidir. Acil bir durumda, Concierge servisinden bir geri dönüş işlemi talep edebilirsiniz. Bir geri dönüş işlemi gerçekleştirmenin ciddi sonuçları olabilir, bu nedenle gayrimenkulünüzdeki bir "Geri Al" özelliği olarak düşünülmemelidir; bu daha ziyade bir şeyin çok kötü gittiği durumlarda kullanılacak bir emniyet mekanizmasıdır.

    Geri dönüşler bizim takdirimize bağlıdır

    Bir geri dönüş talep etme

    Geri dönüş talepleri destek talebi vasıtasıyla yapılmalıdır ve yalnızca gayrimenkul sahibi veya gayrimenkul yöneticisi tarafından talep edilebilir.

    Genellikle bölgelerin geri dönüşü orijinal hadiseden maksimum 72 saat öncesine yapılabilmektedir; lütfen süresiz geri dönüş yapamayacağımızın bilincinde olun. Geri dönüş talep etmek için ne kadar çok beklerseniz, size yardım edebilme olasılığımız o kadar azalır, bu nedenle problem ortaya çıkar çıkmaz talepte bulunun.

    Lütfen şunları açıklayın:

      • Ne oldu?
      • Neden geri dönüşe ihtiyacınız var?
      • Söz konusu olan hangi bölge?
      • Durumu düzeltmek için kesin olarak ne kadar süre geri gitmeniz gerekiyor?
    32px-KBtip.png İpucu: 24 saatlik formatta zamanı bildirmeniz yararlı olur. Lütfen Pasifik zaman dilimini kullanın, kendi yerel zaman diliminizi değil.

    Eğer bir temel hesabınız varsa ve bir gayrimenkul yöneticisiyseniz, Destek Portalı üzerinden bir destek talebi gönderebilirsiniz. Oturum açın ve Ne tür bir sorun yaşıyorsunuz? açılır menüsünden Arazi & Bölge seçimini yapın. İkinci açılır menüde Bir geri dönüş talep et seçeneğini belirtin veaşağıdaki formu doldurun.

    Gayrimenkul sahibinin isteklerine aykırı olarak geri dönüşler isteyen gayrimenkul yöneticilerinin sebep olduğu sorunlardan biz sorumlu tutulamayız.

    Geri dönüş talepleri, alındıkları sırada işleme koyulurlar; acil taleplere öncelik verilir. Zaman duyarlı olmayan geri dönüşlerin işlenmesinin 2 iş gününe kadar zaman alacağına dikkat edin.

    Sonuçlar

    Alınan yedekler, bölgenin kaydedildiği andaki durumunun tam kopyalarıdır.

    Envanter ve avatarlar için geri dönüş işlemi uygulanamaz.

    Bir geri dönüş gerçekleştirdiğimizde, gayrimenkulü yedeklemenin yapıldığı andaki eksiksiz durumuna döndürürüz. Tüm değişiklikler — kaydın yapıldığı an ile şu an arasında gerçekleşmiş her şey — kaybolur, geri alınır veya sıfırlanır.

    Bir geri dönüş talep etmeden önce bunun ne anlama geldiğini anlamanız önemlidir. Bir geri dönüşün beklenmeyen sonuçları arasında şunlar bulunur:

    • Yasaklamış olan kişilerin yasakları tüm parseller ve gayrimenkulün kendisi için kalkar.
    • Erişim hakkı verilmiş kişiler aniden kendilerini yasaklı bulurlar.
    • Tüm arazi parseli değişiklikleri geri alınır.
    • Satılan veya kulvar alçalmasına terk edilen arazi önceki sahibine geri döner, potansiyel olarak o kişiyi yeni kulvar eşiğinin üzerine iter.
    • Sakinler yedeklemeden sonra aldıkları herhangi bir araziyi üstündeki içerikle birlikte kaybederler.
    • Yakın zamanda düzenlenmiş olan parsel planları önceki formuna geri döner.
    • Yedeklemeden sonra SL dünyasına yerleştirilen (oluşturulmuş) nesneler kaybolur. Kopyalanamayan nesneler temelli olarak kaybolur.
    • Bundan farklı olarak, yedekleme sırasında oluşturulan fakat akabinde Envanterinize geri alınan kopyalanamayan nesneler daha önce bulundukları yerde tekrar belirir.
    32px-KBwarning.png Uyarı: Geri dönüşlerin kopyalanamayan içeriğin ilave kopyalarını elde etmek kastıyla kullanılması kötüye kullanım olarak değerlendirilir ve ona göre ele alınır.
    • Binalardaki değişiklikler geri alınır: Dokular geri çevrilir ve primler yedekleme alındığı andaki durumlarına sıfırlanır. Bu, yeni kiracıların prefabrik binalarını veya mobilyalarını kaybedecekleri ya da yeni satış öğelerinin kaybolacağı anlamına gelebilir.
    • Yapılmış olan herhangi bir yer şekillendirme geri alınır ve arazi dokularında yakın zamanda yapılmış değişiklikler kaybolur.
    • Yedekleme noktasından sonra nesneler üzerinde gerçekleştirilmiş olan komut dosyası değişiklikleri kaybolur. Yedeklemeden sonra yeni içerik güncellemesi yapan komut dosyalı satıcıların bu değişiklikleri kaldırılır.

    Gördüğünüz gibi, geri dönüşlerin önemli sonuçları vardır ve yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda talep edilmelidir.

    Eskiden kalma fiyatlama

    Bazı eski bölgelerin aylık bakım ücretleri için fiyatlandırmaları "eskiden kalma" veya indirimlidir.  2010 Şubat ayında, bu eskiden kalma bakım ücretlerinin artık teklif edilmeyeceği ve mülkiyet değiştirmenin ya da eskiden kalma bir bölgenin dönüştürülmesinin, bölgenin bakım ücretini o bölge türü için şu anda geçerli olan aylık ücrete dönüştüreceği duyurulmuştu.

    Eskiden kalma bir bölgenin fiyatlandırmasını eskiden kalma olmayan bir bölgeninkine değiştirmemiz mümkün değildir. Eskiden kalma fiyatlandırma bölgenin ömrü boyunca ya da bölge aktarılana veya dönüştürülene kadar kalır.

    Eğer eskiden kalma bir bölge terk edilir ve sonradan tekrar etkinleştirilirse, bunun bakım ücreti o bölge için geçerli olan aylık ücrete güncellenir.

    Bölge ortam ayarları

    Bölge ortam ayarları bölge yöneticilerine, bölgelerinin ortam ayarlarını özelleştirme imkanı sağlar. Örneğin, gotik bir kale karanlık ve kasvetli bir ortama sahip olabilir veya tropikal bir ada her zaman parlak ve güneşli olabilir. Bölgeye giren sakinler, kişisel olarak baskın gelecek ayarlar seçmedikleri sürece, otomatik olarak bu ayarları görürler.

    Bu özelliği eski adı olan Windlight Ortam Ayarları olarak da görebilirsiniz.

    Ortam ayarları Second Life içinde su ve gökyüzünü (çevrenizdeki hava da dahil) nasıl göreceğinizi kontrol eder. Bir bölgeye girdiğinizde, varsayılan olarak o bölge için yapılandırılmış olan ortam ayarlarını görürsünüz. Eğer bölgeye özel ayarlar yapılandırılmamışsa, varsayılan Second Life ortamını görürsünüz.

    Ortam kontrolleri bazı önceden tanımlanmış örnek ayarlar sağlar, fakat siz kendi ayarlarınızı oluşturabilir ve bunları kişisel ayarlarınız olarak kullanabilir ya da gayrimenkul yöneticisi olduğunuz herhangi bir bölgeye uygulayabilirsiniz.

    Üç tür ortam ayarı mevcuttur:

    • Su Ayarları: Suyun rengi, ne derece saydam ve ne derece çalkantılı olduğu.
    • Gökyüzü Ayarları: Gökyüzünün rengi, ışığın rengi, bulutların rengi ve hareketi ile atmosferin ne derece puslu olduğu.
    • Gün Döngüleri: Second Life "gününün" farklı saatlerinde dünyada mevcut şeylerin nasıl görüneceğini kontrol eden bir gökyüzü ayarları dizisi.

    Ön ayarlar

    Üç ortam ayarının her biri için ön ayarolarak adlandırılan ve diğer tercihlerinizle birlikte yerel olarak bilgisayarınıza kaydedilen spesifik bir yapılandırma tanımlayabilirsiniz. Eğer Second Life'a birden fazla sistemden veya hesaptan erişim sağlıyorsanız, her bir sistem ve hesap kombinasyonu kendi ön ayar derlemine sahip olacaktır.

    32px-KBnote.png Not: Region enviornment settings differ from the Phoenix parcel settings in an important way (other than being region- rather than parcel-wide in scope): in the Phoenix parcel feature, you and the parcel owner must both have the same definition for the named setting stored locally in your viewers. If either of you have modified the setting values for that name, then you see different things. Region environment settings, ?by contrast, are stored on the server and returned to each viewer entering the region, so everyone is assured of getting the same values.

    Gördüğünüz ayarları seçme

    Varsayılan olarak bölge yöneticisi tarafından belirlenmiş olan ortam ayarlarını görürsünüz. Arzu ederseniz, varsayılan ayarları değiştirebilir ve kendi belirlediğiniz ortam ayarlarını görebilirsiniz. Bu seçeneği değiştirmek için Dünya > Ortam Düzenleyici > Ortam Ayarları kısmına gidin.

    Tercihinize göre tıklayın: 

    • Bölge ayarlarını kullan, paylaşılan bölge ayarlarını (varsayılan) görmenizi sağlar.
    • Ortamımı özelleştir, yalnızca sizi etkileyen kişisel ayarlarınızı görmenizi sağlar:
      1. Su Ayarı için bir ön ayar seçin.
      2. Gökyüzü/Gün Döngüsü için bir ayar seçin; ya:
        • Sabit Gökyüzü, günün hangi saati olduğundan bağımsız olarak görüntülenir; ya da
        • Gün Dönümü, günün saatine göre sürekli değişen bir ortam görüntülenir.

    Seçiminizi uygulamak için Tamam üzerine tıklayın.

    Güneş ayarları

    Ortam düzenleyiciyi kullanmak yerine, yalnızca sizi etkileyecek olan ve önceden tanımlanmış, "kısayol" ile belirlenmiş 4 adet gökyüzü ayarı arasından seçim yapabilirsiniz. Bunlar, sürüm görüntüleyicisinde mevcut önceden tanımlanmış ön ayarlarla aynıdır.

    Dünya > Güneş seçimini yaptıktan sonra şunlardan birini seçin:

    • Gün Doğumu
    • Gün Ortası
    • Gün Batımı
    • Gece Yarısı

    Bu seçim başka hiç kimseyi etkilemez ve önceden yapılmış tüm ortam seçimlerini geçersiz kılar.

    Bulutları ve diğer özellikleri kapatmak

    Bulutlar ve su gibi ortam özelliklerini gizlemek için şu adımları takip edin:

    1. Ben > Tercihler > Gelişmiş seçimini yapın.
    2. Gelişmiş Menüyü Göster işaret kutusunu seçin.
    3. Görüntüleyici penceresinin tepesindeki Gelişmiş açılır menüsünden İşleme Türleri seçimini yapın.
    4. Gizlemek istediğiniz özelliklerin işaretlerini kaldırın.
    32px-KBtip.png İpucu: Kalabalık bir yerdeyseniz ve Second Life yavaş çalışıyorsa, bunu yapmak elverişli olabilir. Özellikleri yeniden açmak için onları tekrar işaretlemeniz yeterlidir. Hiçbir şey kalıcı olarak kaybolmaz.

    Ön ayarlarla çalışmak

    Bir ön ayarı oluşturmak, düzenlemek veya silmek için:

    1. Dünya > Ortam Düzenleyici seçimini yapın.
    2. Şunlardan birini seçin:
      Su Ön Ayarları
      Gökyüzü Ön Ayarları
      Gün Ön Ayarları
    3. Aşağıdaki adımları takip edin.

    Yeni bir ön ayar oluşturmak için:

    1. Yeni Ön Ayar... seçimini yapın
    2. Yeni bir Su Ön Ayarı Oluştur, Yeni bir Gökyüzü Ön Ayarı Oluştur veya Yeni bir Gün Döngüsü Oluştur penceresi açılır.
    3. Ön ayar için Ön Ayar Adı alanına bir ad girin.
    4. İstediğiniz efekti elde edene kadar ayar yapın.
    5. Yeni ön ayarı oluşturmak için Kaydet üzerine tıklayın.

    Mevcut bir ön ayarı düzenlemek:

    1. Ön Ayarı Düzenle... seçimini yapın
    2. Bir Su Ön Ayarını Düzenle, Bir Ön Ayarı Düzenle veya Gün Döngüsünü Düzenle penceresi açılır.
    3. Ön Ayar Adı açılır menüsünden değiştirilecek Bir ön ayar seçin.
    4. İstediğiniz efekti elde edene kadar ayar yapın.
    5. Yeni ön ayarı saklamak için Kaydet üzerine tıklayın.
    32px-KBcaution.png Önemli: Bir ön ayarı düzenlediğinizde, halihazırda o ön ayarı kullanmak üzere ayarlanmış bölgeler etkilenmez; düzenlemenin etkili olması için bölgeye gidip, değiştirilen ön ayarı Bir bölge için ortam ayarlarını seçmek kısmında açıklandığı şekilde yeniden uygulamanız gerekir.

    Bir ön ayarı silmek için:

    1. Ön Ayarı Sil... seçimini yapın
    2. Açılır menüden silmek istediğiniz ön ayarı seçin.
    3. Sil üzerine tıklayın ve sizden istendiğinde eylemi onaylayın.

    Bir ön ayarı silme işlemi geri alınamaz.

    32px-KBcaution.png Önemli: Bir ön ayarı silmek halihazırda o ön ayarı kullanan bölgelerde değişikliğe neden olmaz; bölgeye gidip, Bir bölge için ortam ayarlarını seçmek kısmında açıklandığı şekilde başka bir ayar seçmeniz gerekir.

    Gün döngüleri ile çalışmak

    Bir gün döngüsü en fazla yirmi adet gökyüzü ön ayar dizisinden oluşur; her bir ön ayar Second Life "günü" içinde seçilen bir anahtar zamanda gösterilmek üzere atanmıştır. Anahtar zamanlar arasında ortam ayarları, iki zamana ait ayarlar arasındaki yumuşak bir geçişle yavaş yavaş değiştirilir. Örneğin, güneş bir anahtar zamanda doğu ufkunda ve diğerinde tepede bulunuyorsa, ikisi arasında yavaş yavaş yükselecektir. Ortamın değişmediği zaman dönemleri oluşturmak için istenen durağan dönemin başında ve sonunda anahtar zamanlar oluşturun ve her iki zaman anahtarı için de aynı gökyüzü ön ayarını seçin.

    600px-Daycycle1.jpg

    Zaman çizelgesinin üstündeki ucu aşağı doğru olan küçük üçgen Second Life günü içinde o sırada görüntülenmekte olan saati işaret eder; gün içinde dünyadaki şeylerin nasıl farklı göründüğünü görmek için üçgeni sağa ve sola sürükleyin. Zaman çizelgesi bildiğimiz 24 saatlik güne göre gösterilmekle birlikte gerçek Second Life "günü" dört gerçek saat uzunluğundadır (her dört saatte bir tam bir gün dögüsü tekrarlanır).

    32px-KBnote.png Not: Bir gün döngüsü içinde su ayarlarını değiştiremezsiniz; su ayarları gün boyunca sabittir, fakat çoğu grafik seviyesinde suyun görünüşü, gerçek su gibi, ışığa ve üstündeki gökyüzünün yüzeyindeki yansımasına göre değişecektir.

    Anahtar Zamanlar

    Anahtar zamanlar sarı renkli zaman çizelgesi üzerinde yuvarlak belirteçler şeklinde görüntülenir.

    Yeni bir anahtar zaman oluşturmak için Anahtar Ekle üzerine tıklayın. Yeni anahtar gün içinde o anki saatte oluşturulur ve otomatik olarak seçilir.

    Mevcut bir anahtar zamanı seçmek için belirteç üzerine tıklayın. Seçilen belirteç için geçerli olan zaman ve gökyüzü ayarı zaman çizelgesinin altında görüntülenir.

    Bir anahtar zamanı hareket ettirmek için üzerine tıklayın ve sürükleyin veya Zaman kutusu içindeki değeri yeni zamanı yazarak ya da yukarı veya aşağı tuşlarına tıklayarak değiştirin.

    Bir anahtar zamanı silmek için, onu seçin ve ardından Anahtarı Sil üzerine tıklayın.

    Bir bölge için ortam ayarlarını seçmek

    Eğer bir bölgede gayrimenkul yöneticisiyseniz, bölgenin ortam ayarlarını seçebilirsiniz:

    1. Dünya > Bölge/Gayrimenkul seçimini yapın.
    2. Ortam  sekmesine tıklayın.
      Varsayılan Second Life ortamını ve gün döngüsünü kullanmak için Second Life varsayılanını kullan üzerine tıklayın.
      Özel ayarlar kullanmak için Aşağıdaki ayarları kullanüzerine tıklayın ve sonra:
      1. Su Ayarı listesinde bir su ön ayarı seçin. Bu, sizin gördüklerinizi günceller fakat değişiklik henüz kalıcı veya başkalarınca görülebilir değildir.
      2. Gökyüzü/Gün Döngüsü için şunlardan birini yapın:
        Sabit Gökyüzü seçin ve Second Life zamanından bağımsız olarak görüntülenecek bir gökyüzü ön ayarı seçin.
        Gün döngüsü seçin ve bir gün döngüsü ön ayarı seçin. Bu da, sizin gördüklerinizi günceller fakat değişiklik henüz kalıcı veya başkalarınca görülebilir değildir.
      3. Seçimlerinizi kalıcı yapmak için Uygula seçeneğine tıklayın; o zaman seçimleriniz bölgede bulunan herkesi etkiler.

    Bölge ortamını önceki ayarlarına döndürmek için İptal üzerine tıklayın veya Uygula üzerine tıklamadan pencereyi kapatın.

    Aynı ayarları birden fazla sayıda bölgeye uygulamak amacıyla her bir bölge için Bölge/Gayrimenkul Ortam sekmesine gidin ve kaydedilen aynı ayarı uygulayın.

    Bölge sınırları

    Gördüğünüz ortam, o anda içinde bulunduğunuz bölgeye bağlıdır. Eğer bitişik bölgeler farklı ortam ayarlarına sahipse, bitişik bölgenin görebildiğiniz kısımları yine de içinden baktığınız bölgenin ortam ayarlarıyla görünecektir. Sınırı geçip farklı ayarlara sahip bir bölgeye girdiğinizde, ortam birkaç saniye içinde yavaşça yeni yerel ayarlara geçiş yapar.

    Işınlamalar

    Yeni bir bölgeye ışınlandığınızda, yerel ortam ayarları gerçekleşmeden önce kısa bir süre önceki ortamınızı veya varsayılan ortamı görebilirsiniz.

    Eski Görüntüleyici kullanıcıları üzerindeki etkiler

    Bu özelliğe sahip olmayan daha eski Görüntüleyicilerin ya da üçüncü taraf görüntüleyicilerinin kullanıcıları bölgede ne görecekler?

    • Eğer bölgeniz için herhangi bir gün döngüsü ayarı seçerseniz, daha eski Görüntüleyicilerin kullanıcıları normal olarak Second Life'ın varsayılan gün döngüsünü göreceklerdir.
    • Eğer bölgeniz için herhangi bir sabit güneş ayarı seçerseniz, daha eski Görüntüleyicilerin kullanıcıları varsayılan Second Life gün döngüsünü göreceklerdir fakat güneş, seçilen saatte sabitlenmiş olacaktır.



    User Feedback


    There are no comments to display.


×
×
  • Create New...